Hoewel de meeste mensen wel weten wat een ondervloer is, kan er bij sommige mensen wat verwarring over het begrip bestaan. De ondervloer bevindt zich niet op de benedenverdieping. Het is ook niet de constructie- of draagvloer. Wat is een ondervloer dan wel? Het is de vloer die je kunt leggen tussen een constructieve en decoratieve vloer. Je kunt een ondervloer dus vergelijken met een plak kaas op een sandwich.
+
Wat is het nut van een ondervloer?
Een ondervloer is een plaat die kan bestaan uit kurk, rubber, schuim of houten vezels. Deze platen egaliseren de ondergrond waardoor je elke vloer strak kunt leggen. Ondervloeren zijn ook onmisbaar op tussenverdiepen. Ze voorkomen dat geluid wordt overdragen naar de onderliggende etage. Bijkomende voordelen zijn dat ondervloeren een isolerende en vochtwerende werking hebben.
+
Wat gebeurt er als ik geen ondervloer leg?
Als je een etagewoning hebt en geen ondervloer legt, zullen de benedenburen binnen no-time bij je aan de deur staan om te klagen over geluidsoverlast. Een ander risico is dat je
parket,
laminaat,
pvc of houten vloer binnen de kortste keren beschadigd raakt. Omdat de planken onbeschermd zijn, zullen ze door optrekkend vocht snel kromtrekken.
+
Is het leggen van een ondervloer verplicht?
Het leggen van een ondervloer is vaak verplicht gesteld door VvE (Vereniging van Eigenaren) of door woningcorporaties. Bekijk de voorwaarden in het contract om te weten te komen of deze verplichting ook voor jou geldt. Meestal wordt er in appartementen een geluiddempende ondervloer nodig van minimaal 10 decibel.
+
Is het moeilijk om een ondervloer zelf te leggen?
Nee. Het is wel belangrijk dat je juiste soort ondervloer kiest. Ondervloeren kunnen verschillen in de mate van isolatie, egalisatie, vochtwering en geluidsdemping. Zorg er daarom voor dat je vooraf goed verdiept in de klus. Je wilt tenslotte niet een hobbel of bobbel in je pas gelegde tapijt ontdekken. Ook zit je niet wachten dat je nieuwe vloer meer lawaai maakt dan de vorige. Wil je zeker weten dat je juiste ondervloer kiest en dat deze goed wordt gelegd? Doe dan een beroep op de expertise en het vakmanschap van een professionele vloerenlegger.
+
Wat kan ik verwachten als ik een vloerenlegger boek?
Klusup werkt uitsluitend samen met vakmannen die voldoen aan de ons gestelde, zeer hoge eisen van vakmanschap. Iedere vloerenlegger is bij aanmelding zorgvuldig gescreend. Je kunt er dus op vertrouwen dat je door een echte pro wordt geholpen. Al onze aangesloten vloerenlegger beschikken over jarenlange ervaring, het juiste gereedschap én een bewezen staat van dienst.
+
Wie regelt de ondervloer?
Haal van tevoren zelf de ondervloer in huis. Zo kan de vloerenlegger op de dag van afspraak direct aan de slag. Weet je niet welke ondervloer voor jouw vloer geschikt is? Een vriendelijke vloerenleggen kan je adviseren om de juiste keuze te maken. Na een korte inspectie zal hij vervolgens bij de dichtstbijzijnde bouwmarkt een ondervloer voor je aanschaffen.
+
Kan ik iets doen om de klus te versnellen?
Jazeker. Om snel je ondervloer te kunnen leggen, kun je ervoor kiezen om het voorbereidende werk zelf te doen. Je kunt bijvoorbeeld de vloer alvast vrijmaken door de meubels te verplaatsen naar een andere ruimte. Als je een beetje handig bent, kun je vooraf ook zelf de huidige vloer en de
plinten verwijderen.
+
Wat kost een ondervloer laten leggen?
Het inhuren van een vloerenlegger kost € 62,50 per uur. Wil je de ondervloer met spoed of in het weekend laten leggen? Het uurtarief gaat dan een stukje hoger. Tijdens het boeken wordt duidelijk hoeveel. Zodra je een dag en tijdstop hebt gekozen die jou goed uitkomen, verschijnt het juiste tarief vanzelf in beeld.
+
Kan een vloerenlegger direct mijn nieuwe vloer leggen?
Ja. Nadat je ondervloer ligt, kan een vloerenlegger ook je nieuwe vloer leggen. Geef in de klusomschrijving van je boeking door wat voor vloer gelegd wilt hebben, zodat de vakman weet welk gereedschap hij moet meenemen.