Onkruid is een verzamelnaam voor planten die groeien waar ze niet gewenst zijn. Denk aan plekken zoals je terras, moestuin, gazon of borders. Het zijn planten die snel groeien en goed gedijen in welke grondsoort dan ook. Ze zijn niet alleen lelijk, maar ze ontnemen ook het licht en voedingstoffen die jouw planten nodig hebben om te groeien.
+
Wat is zaadonkruid en hoe verwijder ik het?
Zaadonkruid zijn eenjarige planten die in hetzelfde jaar dat ze opkomen ook zaad produceren. De wortel vertakt verder onder de grond, waardoor de plant alsmaar groter wordt. Straatgras, knopkruid en melkdistel vallen onder dit soort onkruid. Je verwijdert de wortels het beste met een schoffel.
+
Wat is wortelonkruid en op welke manier kan ik het verwijderen?
Wortelonkruid zijn meerjarige planten en onder te verdelen in twee soorten, te weten penwortel- en wortelstokonkruid. Penwortelonkruid heeft een wortel die verticaal naar beneden groeit. Bekende voorbeelden zijn de paardenbloem, ridderzuring en het biggenkruid. Je kunt ze verwijderen door ze stuk voor stuk uit de grond te halen met een spitvork. Wortelstokonkruid heeft ondergrondse horizontale uitlopers. Om deze goed te verwijderen, zul je ze volledig moeten uitgraven. De meest voorkomende soorten wortelstokonkruid zijn kweek, brandnetel, zevenblad en paardenstaart.
+
Wat is de beste periode voor het verwijderen van onkruid?
Het vroege voorjaar is de beste periode om te beginnen met het verwijderen van onkruid. Naarmate het warmer begint te worden, ontkiemen de zaden van eenjarig onkruid en zal het vliegensvlug kale stukjes grond koloniseren. Wees er dus snel bij om te voorkomen dat de zaden zich over de hele tuin verspreiden. Meerjarig onkruid zal na de winter direct verder gaan met groeien. Overigens zijn er ook soorten die blijven groeien zodra de temperatuur boven nul uitkomt, bijvoorbeeld de veldkers, de vogelmuur en het klein kruiskruid.
+
Hoe voorkom ik onkruid in de tuin?
Om onkruid te voorkomen zal een tuinman je adviseren om bodembedekkers te planten. Met salie, klimop en vrouwenmantel krijgt onkruid weinig mogelijkheden om op te komen. Je kunt er ook voor kiezen om de grond te bedekken met een dikke laag boomschors, cacaodoppen, houtsnippers of stro. Dit wordt ook wel mulching genoemd en voorkomt de ontkieming van eenjarige planten.
+
Hoe bestrijd ik onkruid tussen tegels?
Gebruik geen azijn, zout of chloor om het onkruid tussen je terrastegels te verwijderen. Deze middelen zijn namelijk schadelijk voor het milieu. Wees om dezelfde reden terughoudend met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Als je ze wel gebruikt, zorg er dan altijd voor dat je de gebruiksaanwijzing volgt. Houd je ook aan de voorgeschreven dosering. De meest milieuvriendelijke manier om onkruid tussen de tegels te verwijderen is met kokend water. Veeg ook regelmatig het terras om je terras te ontdoen van onkruidzaad.
+
Kan ik onkruid composteren?
Ja, maar gooi getrokken onkruid nooit rechtstreeks op je composthoop om verspreiding te voorkomen. Het is beter om wortelonkruid eerst te laten uitdrogen. Zaadonkruid doe je eerst in een emmer heet water. Onkruid composteren kan best lastig zijn en vraagt een zorgvuldige aanpak. Als je geen enkele ervaring met composteren hebt, kun je het onkruid het beste in de gft-bak doen.
+
Wat kost onkruid laten verwijderen?
Een tuinman vraagt voor het verwijderen van onkruid een uurtarief van € 37,50. Heb je deze vakman met spoed of in het weekend nodig? Het uurtarief gaat dan een stukje omhoog. De uiteindelijke prijs verschijnt tijdens het boeken.
+
Is Klusup ook in mijn woonplaats actief?
Ja. Klusup beschikt over een landelijk netwerk van tuinmannen. Hierdoor kunnen we je door heel Nederland van dienst zijn. Of je nu woont in
Leeuwarden ,
Alkmaar ,
Rotterdam ,
Nijmegen of
Heerlen, eenvoudig onkruid laten verwijderen kan overal.