+
Waarom is het belangrijk om het gazon te maaien?
Regelmatig maaien is belangrijk voor groen en gezond gazon. Door je gras vaak te maaien, krijgen jonge grassprieten meer licht en lucht en dus een boost om te groeien. Zo krijg je een vol en dicht gazon. Dankzij het maaien zal tevens onkruid en mos minder goed groeien.
+
Wat gebeurt je als het gazon niet maait?
Door het gazon niet te maaien, zal het gras hoger worden. De sprieten gaan ook zaden geven, zodat ze meer lijken op onkruid dan op gras. Als je hoog gegroeid gras plotseling maait, is dat zeer schadelijk voor je gazon. Het gras zal in shock raken. De sprieten hebben minder voedingsstoffen nodig, waardoor wortels verkleinen en je gazon verzwakt. Dat heeft als gevolg dat het gazon vatbaar wordt voor ziektes en insectenplagen.
+
Wanneer en hoe vaak moet het gazon worden gemaaid?
In maart begin je met een tweewekelijkse maaibeurt van het gazon. Maai het gras tot 5 tot 6 centimeter hoog. In april maai je het gazon 1 keer in 10 dagen en verlaag je de maaihoogte naar 4 centimeter. Van mei tot en met augustus doe je de klus wekelijks. Zodra de maand september aanbreekt, bouw je het schema af en maai je het gazon weer 1 keer in de 10 dagen. Na november is het niet meer nodig om te maaien.
Let op: maai het gazon onder normale weersomstandigheden en alleen als het gras droog is.
+
Wat is een goede maaihoogte?
Als je een gazon te kort maait, heb je kans op een uitdroging. Het is dus van belang om een juiste maaihoogte aan te houden. Siergras kun je het beste tot 3 centimeter maaien. Speelgras heeft meer te verduren, dus laat het gras tot 4 centimeter hoog staan.
+
Moet ik het gras in de winter maaien?
Nee. Het is niet nodig om het gazon in de winter te maaien. Zodra het kwik onder de 7 graden duikt, zal het gras stoppen met groeien. Omdat gras in de winter extra kwetsbaar, kun je wel een aantal dingen doen om het gazon te onderhouden. Loop bijvoorbeeld zo min mogelijk over het gazon. Laat ook het sneeuw liggen als het gesneeuwd heeft. Het witte dek heeft een isolerende werking en beschermt daardoor het gazon tegen de vrieskou.
+
Wat doe ik met het grasmaaisel?
Je kunt kort grasmaaisel op het gazon laten liggen voor gratis voedingsstoffen. Dat scheelt weer in het gebruik van kunstmest. Om te voorkomen dat er te veel maaisel tegelijk achterblijft, is het raadzaam om niet meer dan een derde te maaien. Laat geen nat gras liggen, want dat gaat rotten. Lang grasmaaisel kun je beter gebruiken als natuurlijke bemesting in borders en moestuinen. Zorg dat het maaisel goed droog is en breng het alleen in dunne lagen aan. Grasmaaisel kan uiteraard ook op de composthoop.
+
Wat kan een tuinman nog meer?
Naast het maaien van je gazon kan een tuinman al het tuinonderhoud doen, waaronder je
terras schoonmaken,
beukenhaag snoeien
en
onkruid verwijderen. Laat van tevoren even weten wat je allemaal gedaan wilt, zodat de tuinman weet welk gereedschap hij moet meenemen. Een tuinman vraagt een uurtarief van € 37,50. Let wel, het bedrag gaat in het weekend of bij spoed ietsjes omhoog. Tijdens de boeking tonen we je per dag en tijdstip het geldende tarief.
Heb je een grotere tuinklus te doen? Boek dan een
hovenier. Omdat deze vakman meer verstand van tuinaanleg en tuinrenovatie heeft dan een tuinman, is zijn tarief een stukje hoger.
+
Wat kost gazon laten maaien?
Een tuinman vraagt voor het maaien van het gazon een uurtarief van € 37,50. Wil je de klus in het weekend of met spoed laten uitvoeren? Het tarief gaat dan een stukje omhoog. Tijdens de boeking kun je zien hoeveel. Zodra je een datum en tijdstip van je voorkeur selecteert, verschijnt het juiste tarief vanzelf in beeld.
+
Is de service van Klusup landelijk?
Ja. Klusup beschikt over een landelijk netwerk van tuinmannen. Hierdoor kunnen we je in heel Nederland van dienst zijn. Of je nu woont in
Amsterdam,
Leeuwarden,
Zwolle,
Dordrecht of
Venlo, eenvoudig je gazon laten maaien kan overal.