+
Wat is de beste periode voor het snoeien van coniferen?
Er zijn verschillende soorten coniferen. Het juiste moment om te snoeien verschilt per soort. De meeste coniferen kun je het beste snoeien in de maanden mei en juni. In de nazomer kun je eventueel een tweede snoeibeurt geven. Snoei niet na september, want de coniferen moeten herstellen voordat de winter begint. Houd ook rekening met de weersomstandigheden. Onder een felle zon kunnen de vrijgekomen takken gemakkelijk verbranden. Tijdens de zomer is het dus verstandig om te snoeien op een bewolkte dag of na zonsondergang.
+
Moet een conifeer jaarlijks gesnoeid worden?
Nee. Hoewel de meeste hagen jaarlijks gesnoeid moeten worden, is dat bij coniferen zelden nodig. In tegenstelling tot een breed groeiende loofboom, hoef je bij een spitsvormige conifeer geen sterke stam te creëren. De zijtakken groeien gelijkmatig, waardoor de groei van de hoofdtak niet wordt belemmerd.
+
Waarom is het belangrijk om een conifeer te snoeien?
De voornaamste reden om een coniferenhaag te snoeien is om te voorkomen dat de struiken uitgroeien tot volwaardige bomen. Een regelmatige snoeibeurt helpt ook om het unieke, kegelvormige karakter van de struik te bewaren. En als conifeer simpelweg te hoog is geworden, wil je niet dat tijdens een storm dode takken afbreken en vervolgens je eigendommen beschadigen.
+
Hoe kan ik een hoge coniferenhaag het beste snoeien?
Als je een hoge haag flink inkort, krijgen de takken grote snijwonden. Hiervan zullen de coniferen van moeten bij komen. Een tuinman zal daarom altijd adviseren om het snoeiwerk over meerdere jaren te verdelen. Snoei in het eerste jaar alleen de toppen en in de daaropvolgende jaren één voor één de zijkanten.
+
Kan het snoeisel van de conifeer op de composthoop?
Nee. Het is niet aan te bevelen om het snoeisel van de conifeer te composteren. De takken en bladeren zijn erg zuur. Ze kunnen de balans van je composthoop verstoren en later ook de grond. Tevens kan de hars giftig zijn. Dus wees voorzichtig met het snoeiafval. Doe het in de gft-bak of breng het naar de milieustraat.
+
Kan een tuinman elke conifeer snoeien?
Het maakt niet uit wat voor conifeer je in de tuin hebt staan. Een tuinman kan elke soort snoeien, waaronder de juniperus, cipres, taxus of thuja. Let wel, een tuinman snoeit tot een bepaalde hoogte. Heb je een conifeer of coniferenhaag die hoger is dan drie meter? Boek dan een
hovenier. Deze vakman beschikt over een hoge ladder en is gewend om op grote hoogte te werken.
+
Help, mijn coniferen worden bruin – Hoe komt dat?
Droge, bruine plekken in een coniferenhaag kunnen een vrij onschuldige oorzaak hebben, bijvoorbeeld te drastisch snoeien. Ook kan een magnesiumtekort in de bodem leiden tot verkleuringen. Als daarentegen de bruine delen steeds groter worden en zelfs de hele haag dreigt af te sterven, is er iets ernstiger aan de hand. Het kan zijn dat de coniferen worden geplaagd door luizen, mijten of een infectieziekte. Een tuinman kan vaststellen wat de oorzaak is en de juiste maatregelen treffen om je haag weer gezond te krijgen.
+
Wat kost coniferen laten snoeien?
Een tuinman kost € 50,- per uur. Wil je met spoed of in het weekend de coniferen laten snoeien? Het uurtarief is dan een stukje hoger. Tijdens de boeking wordt vanzelf duidelijk hoeveel. Selecteer een dag en tijdstip die jou schikken, het juiste tarief verschijnt dan vanzelf. Heb je meer klussen in de tuin te doen? Geef dan in de klusomschrijving van je boeking aan wat je allemaal gedaan wilt hebben. Een tuinman kan bijvoorbeeld ook je
gazon maaien of
terras schoonmaken.
+
Is de service van Klusup landelijk?
Ja! Klusup beschikt over een landelijk netwerk van tuinmannen. Hierdoor kunnen we je in heel Nederland van dienst zijn. Of je nu woont in
Amsterdam,
Enschede ,
Zoetermeer ,
Tilburg of
Stadskanaal, eenvoudig je coniferen laten snoeien kan overal.