Schakelaars worden gebruikt om de geleiding van stroom in een elektrisch circuit te regelen. Je kunt ze gebruiken om verbinding in het netwerk tot stand te brengen of juist te verbreken. De meeste bekende schakelaar is een lichtschakelaar. Deze is verbonden om een lichtpunt te bedienen. Hierdoor kun je eenvoudig een
lamp aan- of uitzetten.
+
Welke soorten schakelaars bestaan er?
Er zijn oneindig veel verschillende soorten schakelaars. Om de lijst overzichtelijk te houden, vind je hieronder een overzicht van de meest gebruikte schakelaars.
- - Een enkelpolige schakelaar is een prima keuze om één lichtpunt te bedienen in een droge ruimte.
- - Een tweepolige schakelaar, ook wel bekend onder de naam dubbelpolige schakelaar, wordt voornamelijk gebruikt om een lamp aan of uit te zetten in vochtige ruimtes. Je kunt dan denken aan garages en badkamers.
- - Een serieschakelaar heeft twee knoppen waarmee je twee lampen of lichtgroepen afzonderlijk van elkaar kunt bedienen.
- - Een wisselschakelaar heeft de functie om één lichtpunt vanaf meerdere plekken te bedienen. Dit type schakelaars is vooral een uitkomst in slaapkamers. Daarom wordt een wisselschakelaar in de volksmond ook wel een hotelschakelaar genoemd.
- - Een trekschakelaar is een voorzien van een koord. Trek je aan het koord, dan zet je een lichtpunt of apparaat op stroom. De schakelaar heeft een waterdichte afwerking. Trekschakelaars worden voornamelijk gebruikt in natte ruimtes, meestal voor een veilige aansluiting met een droger of wasmachine.
- - Een dimmer is een draai- of schuifschakelaar, waarmee je de hoeveelheid spanning op het elektrische circuit kunt reguleren. Hierdoor kun je lampen minder fel laten schijnen. Dimmers zijn ideaal om aan te sluiten op opbouw- of inbouwspotjes.
- - Een combinatieschakelaar is een wandcontactdoos die is voorzien van een schakelaar en stopcontact.
+
Schakelaar zelf of laten aansluiten – Wat is beter?
Een standaard schakelaar aansluiten kan net zo eenvoudig zijn als andere klussen in huis, zoals een
schilderij of
plank ophangen. Het is gewoon een kwestie van de juiste draden verbinden. Wil je een wisselschakelaar aansluiten om vanaf één of meerdere plekken één lamp aan of uit te zetten? In dat geval wordt de klus wat ingewikkelder, want je zult de schakelaars met elkaar moeten verbinden. Het is dan wel even een uitzoekwerkje hoe je het circuit precies moeten aanleggen. Ben je bang dat je de draad kwijtraakt? Doe dan een beroep op de expertise van een elektricien. Je weet dan zeker dat je schakelaar veilig wordt aangesloten.
+
Wie regelt het materiaal?
Vandaag de dag zijn schakelaars verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder zwart, beige, grijs en verschillende tinten wit. Ook valt er wat kiezen als het om de vormgeving gaat. Je hebt de keuze uit strak, design of retro. Regel dus zelf een schakelaar die bij jouw interieur past. Let wel, je hebt minstens twee wisselschakelaars nodig als je de verlichting vanaf meerdere plekken wilt bedienen.
+
Wat kan ik verwachten als ik een elektricien boek?
Zodra je een schakelaar hebt gevonden die aan je smaak voldoet, is het niet meer nodig om je nog ergens druk over te maken. Je hoeft jezelf niet af te vragen waar die-groene draad voor dient. Het is ook nodig om je te bedenken waar je de kabelstripper ook alweer had opgeborgen. Vanaf het moment dat je een afspraak hebt gemaakt, kun je genieten van het vooruitzicht dat een vakman je schakelaar zal aansluiten. Op de afgesproken dag verschijnt een ervaren elektricien met het juiste gereedschap om de klus zonder gedoe te klaren.
+
Wat kost een schakelaar laten aansluiten?
Voor het aansluiten van een schakelaar vraagt een elektricien een uurtarief van € 72,50. Wil je deze klus met spoed of in het weekend laten uitvoeren? In die gevallen gaat het tarief ietsjes omhoog. Tijdens het maken van een boeking verschijnt vanzelf het geldende tarief in beeld. Heb je meerdere elektraklussen te doen? Een elektricien kan ze voor hetzelfde tarief uitvoeren. In de klusomschrijving van de boeking kun je precies aangeven wat je allemaal gedaan wilt hebben.
+
Is Klusup ook in mijn woonplaats actief?
Jazeker. Klusup beschikt over een landelijk netwerk van elektriciens. Hierdoor kunnen we je altijd snel van dienst zijn, ongeacht waar je woont. Of je nu woont in
Amsterdam,
Groningen,
Hengelo,
Utrecht of
Terneuzen, eenvoudig je schakelaar laten aansluiten kan overal.