+
Is het moeilijk om zelf inbouwspotjes aan te sluiten?
Ja. Heb je ooit een
fotolijst of
schilderij opgehangen en dacht je daarna dat de spijker iets meer naar boven moest? Stel je voor dat je bij het plaatsen van inbouwspotjes verkeerd boort, dan ziet je plafond eruit als een gatenkaas. Je denkt misschien geld te besparen, maar bij fouten heb je alsnog een vakman nodig om het prutswerk te herstellen. Ook het aansluiten van de inbouwspotjes moet zorgvuldig gebeuren, anders veroorzaak je een kortstuiting. Is het de eerste keer dat je in plafond gaat boren of heb je geen verstand van elektra? In beide gevallen kun je het aansluiten van inbouwspotjes maar beter overlaten aan een vakman.
+
LED of hallogeen - Welke inbouwspotjes zijn beter?
Ledverlichting is altijd de beste keus als het om inbouwspotjes gaat. Hoewel hallogeenlampen hun tijd ver vooruit waren, zijn ze met de komst van ledlampen volledig achterhaalt. Een hallogeenlamp is slechts 30 % efficiënter dan een gloeilamp, terwijl een ledlamp net zo veel licht geeft en tegelijk een besparing oplevert van 90 %. Door te kiezen voor ledverlichting verklein je ook het risico op brandgevaar. Hallogeenlampen kunnen erg heet worden, vooral als ze hun hitte niet kwijt kunnen in een verlaagd plafond. Doordat ledverlichting zuiniger zijn, produceren ze nagenoeg geen warmte.
+
Heb ik een dimmer nodig?
Dat hangt af van de functie van de inbouwspotjes. Je kunt de spotjes gebruiken als sfeerverlichting of als taakverlichting. Een woonkamer of slaapkamer wil je niet overspoelen met een grote hoeveelheid aan licht. In die ruimtes wil je met een dimmer het juiste sfeertje kunnen creëren. Als je de verlichting uitsluitend functioneel gaat gebruiken, is het niet nodig om de spotjes aan te sluiten op een dimmer.
+
Hoeveel inbouwspotjes heb ik nodig?
Je kunt het aantal benodigde inbouwspotjes als volgt berekenen:
- - Bereken eerst de oppervlakte van de kamer in vierkante meters. Bij een ruimte van 2,5 meter breed en 5 meter lang is het vloeroppervlak 10 m2.
- - Vermenigvuldig het vloeroppervlak daarna met de verlichtingsfactor om het totaal aantal benodigde watt te berekenen. Gebruik voor een woonkamer een factor van 15. Voor een woonkamer van 10 m2 heb je dus 150 watt nodig. Omdat je voor een badkamer of keuken meer licht nodig hebt, hanteer je voor deze ruimtes een verlichtingsfactor van 25.
- - Deel nu het totaal benodigde aantal watt door de wattage van één lamp. Stel dat je voor een lamp van 30 watt kiest, dan heb je bij een totale wattage van 150 precies 5 inbouwspotjes nodig.
+
Wat kan ik verwachten als ik een klusbedrijf boek?
Zodra je hebt berekend hoeveel spotjes je nodig hebt, is het niet meer nodig om je ergens nog in te verdiepen. Vanaf dat moment kun je genieten van het vooruitzicht dat een vakman je inbouwspotjes moeiteloos zal installeren. Op de dag van afspraak verschijnt een professional met professioneel gereedschap om de klus van A tot Z te klaren. Nadat hij boorgaten heeft gemaakt in het plafond, zal hij één voor één de spotjes aansluiten op een veilig aangelegd circuit. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is vooraf de inbouwspotjes en de aanvullende materialen in huis halen. Mocht je daar geen tijd of zin hebben, dan kun je zelfs dit klusje aan de vakman overlaten. Na een korte inspectie bij jou thuis, zal hij alle benodigdheden bij de lokale bouwmarkt voor je aanschaffen.
+
Ik heb nog geen verlaagd plafond – Is dat een probleem?
Nee. Een klusbedrijf kan eerst het plafond voor je verlagen en daarna je inbouwspotjes aansluiten. Laat in de klusomschrijving weten wat je precies gedaan wilt hebben, dan zorgen wij ervoor dat de klus wordt geklaard.
+
Is de service van Klusup landelijk?
Jazeker. Klusup weet dankzij haar platform honderden klusbedrijven in Nederland te bereiken. Hierdoor kunnen we je altijd snel van dienst zijn, ongeacht waar je woont. Of je nu woont in
Amsterdam,
Groningen,
Zwolle,
Utrecht of
Terneuzen, eenvoudig je inbouwspotjes laten aansluiten kan overal.