De vensterbank is de ideale plek om op zonnige winterdag binnenshuis van de zon te genieten. Uiteraard is het ook de plek bij uitstek om er prachtige planten op te plaatsen. Het plaatsen van een vensterbank is een simpele klus. Het is wel belangrijk dat je de vensterbank op de juiste wijze monteert. De vensterbank moet immers stevig genoeg zijn om jouw planten te kunnen dragen. Wil jij vakkundig een vensterbank of overzetvensterbank laten plaatsen of vervangen? Schakel dan een timmerman bij jou in de buurt in.
Of je nu een vensterbank van MDF, hout, steen of marmer wilt plaatsen, voor een timmerman is dit een eenvoudige klus. Je huurt al een timmerman in voor een tarief van € 45,- per uur. In het weekend of bij spoed is het tarief een stukje hoger. Voordat je de boeking bevestigt, verschijnt vanzelf het juiste tarief in beeld. Dat is wel zo duidelijk.
Ben je van plan om zelf de vensterbank te plaatsen? Maak het jezelf gemakkelijk door het onderstaande stappenplan te volgen. In dit stappenplan gaan we ervan uit dat je een vensterbank van hout of MDF plaatst.
Heb je nog een oude vensterbank hangen? Voordat je een nieuwe vensterbank kunt plaatsen moet je natuurlijk eerst de oude verwijderen. Wanneer je hiermee aan de slag gaat, snijd je eerst met een stanleymes de kitranden weg. Nadat je dit hebt gedaan, kun je als het goed is de vensterbank loswrikken. Mocht dit moeilijk gaan, dan kun je met wat kracht de vensterbank aan de onderzijde lichten.
Mooi de eerste stap is gezet. Nu is het tijd om de achtergebleven kit- en lijmresten te verwijderen. Dit gaat het gemakkelijkst met een plamuurmes. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat je de muur kunt beschadigen. Zorg er daarom voor dat je gips of plamuur in huis hebt. Op die manier kun je direct de schade herstellen.
Het is van belang dat de vensterbank recht en stevig komt te hangen. Daarvoor is het belangrijk dat de ondergrond vlak en egaal is. Zo kan de plank beter hechten zodra je deze erop lijmt. Controleer of de ondergrond vlak is met een waterpas. Wanneer dat niet het geval is, werk je oneffenheden weg met gips of plamuur.
Bij voorkeur koop je een vensterbank die al op maat is, dit bespaart je moeite en levert het mooiste resultaat. Ga je zelf een vensterbank maken? Meet dan de breedte, hoogte en diepte op van de plek waar de nieuwe vensterbank komt. Neem vervolgens de afmetingen over op de plank die je gaat plaatsen. Voor het tekenen van haakse lijnen gebruik je natuurlijk een winkelhaak.
Het is tijd om de decoupeerzaag erbij te pakken. Gebruik een zaag met kleine tanden. Plaats een strook doorzichtig tape over de zaaglijnen die je hebt afgetekend. Op die manier voorkom je tijdens het zagen versplintering van het hout.
Vergeet niet eerst te controleren of je vensterbank op de juiste maat hebt gezaagd door deze in het raam te plaatsen. Past je vensterbank precies? Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan met een lijmpistool. Breng met gelijkmatige dotten montagekit aan. Plaats nu de vensterbank en druk deze stevig aan. Met een waterpas controleer je of de vensterbank volledig horizontaal is geplaatst. Tot slot kit je naden af voor een mooie afwerking. Zo deze klus is geklaard! De vensterbank kun je nu opvrolijken met kamerplanten.
Vensterbank
Stanleymes
Plamuurmes
gips of plamuur
Waterpas
Potlood
Rolmaat
Decoupeerzaag
Montagekit
Lijmpistool
Doorzichtig tape