Lambrisering bestaat uit houten schrootjes die worden aangebracht op het onderste gedeelte van een muur. Je kunt ze aantreffen in een eetkamer, woonkamer of hal. In de zeventiende en achttiende eeuw werden ze voornamelijk gebruikt om zwakke muren te ondersteunen. Daarna werd lambrisering erg geliefd onder rijke families. De houten schrootjes dienden niet alleen een praktisch nut, maar ze werden ook gebruikt uit esthetisch oogpunt. In monumentale herenhuizen of grachtenpanden kun je nog steeds overdadig versierde lambrisering terugvinden die vooral bedoeld is om indruk te maken.
+
Is lambrisering ouderwets?
Nee. In de afgelopen jaren maken de trends uit de jaren ’70 een grote comeback. Samen met warme kleuren, paddenstoelvormige lampen en organische printjes is lambrisering weer helemaal terug van weggeweest. Je hoeft dus niet bezorgd te zijn dat je met houten schrootjes een flater slaat. Door het maken van een lambrisering creëer je de juiste retrolook die momenteel ongekend populair is.
+
Wat is de ideale hoogte voor lambrisering?
De vuistregels is dat lambrisering een derde van de muur moet bedekken, gemeten vanaf de vloer. Reken voor het bepalen van de ideale hoogte ook de vloerplint en de sierlijsten aan het plafond mee. Stel dat je muur een gemiddelde lengte van 270 centimeter heeft, plaats dan je lambrisering tot een hoogte van 90 centimeter.
+
Lambrisering zelf of laten maken – Wat is beter?
Als je beschikt over veel vrije tijd en enige kluservaring kun je zelf een lambrisering maken. Er zijn wel een aantal zaken die de klus uitdagend kunnen maken, zoals de staat van je muur. Een vlakke muur kun je lambriseren door rechtstreeks de schrootjes tegen de muur te schroeven, terwijl een oneffen muur eerst een raamwerk van houten latten nodig heeft. Ook een belangrijk aandachtspunt is dat je elk schootje loodrecht bevestigd, anders kun je de volgende niet goed bevestigen. Mocht je onervaren zijn met houtbewerking, dan is het altijd aan te raden om de klus over te laten aan een professional.
+
Wat kan ik verwachten als ik een timmerbedrijf boek?
Als je een boeking maakt, kun je verwachten dat je door een échte expert wordt geholpen. Alle timmermannen op ons platform zijn zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan de door ons gestelde, zeer hoge eisen van vakmanschap. Daarnaast beschikt de timmerman professioneel gereedschap om de klus doeltreffend en efficiënt te klaren. Met een rolmaat, waterpas, verstekbak, zaag en boormachine kunnen ze de schrootjes precies op maat maken en nauwkeurig tegen je muur plaatsen.
+
Wie regelt het materiaal?
Afhankelijk van wat je makkelijk vindt, kun je de houten schrootjes zelf of laten regelen. Weet je precies wat je nodig hebt? Haal dan alle benodigde materialen zelf in huis voor het maken van je lambrisering. Zo kunnen de timmerman bij aankomst direct aan de slag. Wil je eerst deskundig advies of beschik je niet over een auto om alle materialen te vervoeren? Na het opmeten van de te lambriseren muur, kan de timmerman bij de lokale bouwmarkt alle benodigdheden in huis halen.
+
Is Klusup ook in mijn regio actief?
Jazeker. Klusup beschikt over een landelijk netwerk van timmerbedrijven. Hierdoor kunnen we je altijd snel helpen, ongeacht waar je woont. Of je nu woont in
Amsterdam,
Zwolle,
Nijmegen,
Breda of
Delfzijl, eenvoudig je lambrisering laten maken is overal mogelijk.