+
Hoe werkt een inductiekookplaat?
Een inductiekookplaat heeft een ingenieus systeem bestaande uit koperen spoelen. Zet je de kookplaat aan, dan wordt er elektriciteit door de spoelen geleid. Hierdoor ontstaat er een magnetisch veld. Zodra je daarop een plan plaatst, ontstaan er wervelstromen. De pan zet deze wervelstormen om in hitte. Zo wordt de pan rechtstreeks verhit en wordt de plaat alleen warm door de restwarmte.
+
Wat zijn de voordelen van een inductiekookplaat inbouwen?
Het inbouwen van een inductiekookplaat heeft voordelen als je daarmee een elektrische of keramische kookplaat vervangt. Omdat de pan rechtstreeks wordt verhit, is het koken op inductie vele malen efficiënter. Zo gaat er geen warmte verloren en zijn de pannen direct op temperatuur. Een inductiekookplaat is daarnaast van glas gemaakt, waardoor je deze gemakkelijk kunt schoonmaken. In een handomdraai heb je met een doekje vet en kookvocht verwijderd. Inductiekookplaten zijn tevens zeer veilig. Haal je de pan van het vuur, dan gaat de kookplaat automatisch uit en is deze binnen twintig seconden afgekoeld.
+
Wat is een goede plek voor een inductiekookplaat?
Denk goed na over de plek waar je de inductiekookplaat wilt inbouwen. Een goede plek is rechtstreeks onder de afzuigkap, zodat je tijdens het koken geen vieze luchtjes in huis hebt. Er moet ook voldoende ruimte zijn om je pannen te kunnen plaatsen. De handvaten van je pannen hebben aan beide weerzijdes van de kookplaat 30 centimeter vrije ruimte nodig. Reken 5 centimeter voor de ruimte tussen de achterzijde van je kookplaat en de keukenwand.
+
Heb ik een perilex-stopcontact nodig?
Of je een perilex-stopcontact nodig hebt, hangt af van het vermogen van de inductiekookplaat die je wilt inbouwen. Bij een laag vermogen is de plaat voorzien van een standaard stekker met twee pinnen. Die stekker kun je in elk gewoon stopcontact in de keuken steken. Inductiekookplaten met een vermogen van 3.500 Watt of meer kun je alleen aansluiten op een Perelix-stopcontact. Kijk dus in de keuken of je dit type stopcontact hebt. Een Perelix-stopcontact is te herkennen aan vijf openingen. Om het gemak van koken op inductie volledig te ervaren, is het raadzaam om altijd voor een hoog vermogen te kiezen.
+
Heb ik een aparte stroomgroep nodig?
Een inductiekookplaat met een laag vermogen heeft geen aparte stroomgroep in de meterkast nodig. Zoals je misschien al vermoedt, vraagt een inductiekookplaat met een hoog vermogen wel om een aparte stroomgroep. Bij een vermogen vanaf 3.500 is een keukengroep en vanaf 7.400 is een krachtgroep vereist. Deze stroomgroepen heten in officiële termen respectievelijk fase 2- en fase 3-aansluitingen.
+
Inductiekookplaat zelf of laten aansluiten – Wat is beter?
Een inductiekookplaat met een laag vermogen kun je gemakkelijk zelf aansluiten. Het is gewoon een kwestie van een stekker in het stopcontact steken. Besef je wel dat je nieuwe kookplaat dan precies in je keukenblad moet passen, anders zul je eerst wat zaagwerk moeten verrichten. Sluit nooit zelf een inductiekookplaat met een hoog vermogen aan, want bij foutjes komt de garantie te vervallen. Het verdient ook geen aanbeveling om zelf een perelix-stopcontact te plaatsen of een aparte stroomgroep aan te leggen. Als je een inductiekookplaat wilt aansluiten, kun je dit het beste overlaten aan een elektricien.
+
Verkoopt Klusup inductiekookplaten?
Nee. Je kunt via Klusup gemakkelijk een elektricien boeken, maar niet je nieuwe keukenapparatuur bestellen. Schakel je een elektricien in? Zorg er dan voor dat je een inductiekookplaat in huis hebt op de dag van de afspraak. Zo loopt de uitvoer van de klus geen enkele vertraging op. Vergeet eventueel niet het perilex-stopcontact en de kookgroep of stroomgroep.
+
Wat kan ik van een elektricien verwachten?
Als je boeking plaatst, kun je verwachten dat je door een échte expert wordt geholpen. Alle elektriciens op ons platform zijn zorgvuldig geselecteerd en voldoen aan de ons gestelde, zeer hoge eisen van vakmanschap. Je kunt ook verwachten dat een elektricien op de afgesproken dag met het juiste gereedschap verschijnt om de klus van A tot Z uit te voeren. Afhankelijk van wat er moet gebeuren, kan hij een perelix-stopcontact plaatsen, een apart stroomgroep aanleggen, een uitsparing zagen in het keukenblad en je inductiekookplaat netjes inbouwen en veilig aansluiten.
+
Is Klusup ook in mijn woonplaats actief?
Jazeker. Klusup beschikt over een landelijk netwerk van elektriciens. Hierdoor kunnen we je altijd snel helpen, ongeacht waar je woont. Of je nu woont in
Amsterdam,
Groningen,
Zwolle,
Tilburg of
Dronten, eenvoudig je inductiekookplaat laten inbouwen kan overal.